NederlandDe 10 beste lunchplekken van Amsterdam

De 10 beste lunchplekken van Amsterdam

Tijdens je verblijf in het bruisende Amsterdam, zal je ongetwijfeld ontdekken dat deze hoofdstad bezaaid is met een grote variatie aan horecagelegenheden. De volgende restaurants zijn uitermate geschikt om in neer te strijken voor een heerlijke lunch!

1.PIQNIQ

Op de Lindengracht, in de Jordaan, bevindt zich een restaurant dat zich gespecialiseerd heeft in kleinere gerechten. De naam PIQNIQ is afgeleid van het Franse woord voor picknick, pique nique, wat zoveel betekent als kiezen uit kleine gerechtjes. Op de menukaart kan een keuze gemaakt worden uit meerdere broodjes of soep voor een vaste prijs. Er wordt gestreefd naar duurzaamheid en het vleesaanbod is dan ook beperkt. Wel zijn er veel gluten- en lactosevrije opties. Ook kun je er terecht voor een heerlijk kopje koffie of thee met zoetigheden.

2.Greenwoods

Aan de Keizersgracht, tussen het Leidseplein en de bloemenmarkt in, ligt restaurant Greenwoods waar je ook voor de lunch uit het uitgebreide ontbijtmenu kunt kiezen. Ga je voor een full English breakfast of heb je toch meer trek in pannenkoeken, fish ’n chips of een falafel Poke Bowl? Het restaurant straalt gezelligheid uit met de houten meubels en de warme tinten van het interieur. Bij mooi weer kan je plaats nemen op het terras aan de gracht om te genieten van het uitzicht en de langsvarende bootjes.

3.Grand Café 1884

In een monumentaal pand aan de Ruyterkade, naast het Centraal Station, vind je Grand Café 1884. Binnen heeft het restaurant een moderne uitstraling met frisse pasteltinten. De lunchkaart is heel gevarieerd met verschillende broodjes, warme vlees- en visgerechten en diverse soorten soep. Van kroketten op brood tot eendenborst met artisjokken, oftewel voor ieder wat wils. Wanneer je plaats neemt op het grote buitenterras kijk je uit op het IJ waar het altijd druk is met boten.

4.De Kas

Zoals de naam al doet vermoeden, bevindt dit restaurant zich in gigantische glazen kas. De kas stamt uit 1927 en werd gebruikt door de gemeente. De locatie is Amsterdam Oost, in park Frankendael. De eigenaren van De Kas kweken hun eigen groenten in kassen rondom het restaurant, en in de Beemster. De filosofie is ‘farm to table’, dus zo snel, en vers, mogelijk! Dit heeft ze een groene Michelinster opgeleverd. Duurzaamheid is terug te vinden in het menu dat de seizoenen volgt. Prachtig opgemaakte lunchgerechten voor wie graag lekker én biologisch eet.

5.Sir Hummus

In de Amsterdamse Pijp, zit Sir Hummus in een gezellig hoekpand aan het Van der Helstplein. De eigenaren zijn zelf gepassioneerde hummus-liefhebbers en hebben het maken van verschillende soorten tot een kunst verheven. Naast hummus met flatbread worden er ook flatbread wraps met falafel of sabich (Israëlisch lunchgerecht) geserveerd. Voor iedereen die vegetarisch of vegan eet is de kaart een absoluut paradijs, maar er zijn ook kip- of vleesopties. Een mooie plekje om even bij te komen na een rondje op de Albert Cuypmarkt.

6.UMAMI by Han

Umami is Japans en betekent ‘heerlijke smaak’. Het staat ook wel bekend als vijfde basissmaak, naast zoet, zuur, zout en bitter. Aziatisch streetfood staat bol van umami. Umami by Han is een modern Chinees fusion restaurant, iets wat je terugziet in de inrichting en op de menukaart. Gerechten als ‘Beef my soup’, of ‘These shrimps are made for eating’, en ‘Lovemetenderloin’ laten zien dat de eigenaar buiten een kooktalent, ook een humoristische inborst heeft. UMAMI by Han is te vinden op de Overtoom, vlak bij het Leidseplein.

7.Mister Meatball

Op de Wallen, achter de Nicolaaskerk, zit een restaurant waar iedere gehaktballiefhebber warm voor loopt! Er zijn verschillende soorten losse gehaktballen met toppings te verkrijgen, maar de gehakballen worden ook geserveerd met oer-Hollandse stamppotten, stevige gezonde kost dus. Er is keuze uit zuurkoolstamppot, andijviestamppot, boerenkoolstamppot, bietjesstamppot en natuurlijk hutspot. Ook leuk als je vrienden uit het buitenland op visite hebt en ze wilt laten kennismaken met de echte Nederlandse keuken!

8.Brasserie van Baerle

In het museumkwartier, vlakbij de beroemde PC Hooftstraat, het Rijksmuseum en het Concertgebouw, bevindt zich Brasserie van Baerle. De lunchkaart bestaat uit klassieke Franse brasseriegerechten aangevuld met eigentijdsere varianten. Lunchen bij Brasserie van Baerle is lunchen in stijl, in een etablissement dat al lang zijn sporen verdiend heeft. Verwacht mooie gerechten en klassiek luxe gedekte tafels, in een omgeving waar de gast koning is. Er is ook een sfeervolle tuin waar gegeten kan worden als het weer het toelaat.

9.Kapitein Zeppos

Kapitein Zeppos zit verscholen in het oudste stukje Amsterdam, in een straatje dat Gebed Zonder End heet. Lunchen bij Kapitein Zeppos is bepaald niet een ‘gebed zonder end’, want eenmaal daar neergestreken wil je eigenlijk niet meer weg uit de Mediterraanse sferen. Veel planten, veel kleuren, veel versieringen, om vrolijk van te worden! Het lunchmenu is niet heel uitgebreid, maar wel gevarieerd, waardoor iedereen wel iets van zijn of haar gading zal kunnen vinden. Kapitein Zeppos heeft ook een boot waarmee tochtjes over de grachten gemaakt kunnen worden.

10.IJVER

In het hippe Amsterdam-Noord, op de oude NDSM werf, in een honderd jaar oude scheepsbouwloods, zit restaurant IJVER. De inrichting heeft een modern, industrieel karakter doordat veel oude onderdelen zoals buizen nog goed zichtbaar zijn. Het restaurant is zeer ruimtelijk opgezet, zowel binnen als buiten. Bier is een speerpunt voor restaurant IJVER, niet alleen om te drinken maar ook in meerdere gerechten op de gevarieerde lunchkaart. Een mooie lunchstop na een bezoekje aan Amsterdam Lookout en de ‘over the edge’ schommel aldaar!

aa
Follow us