Actieve vakantiesDe fiets meenemen op vakantie

De fiets meenemen op vakantie

We kunnen weer op vakantie in de zomer van 2022. De beperkingen worden in Nederland grotendeels opgeheven, maar voor specifieke buitenlandse vakanties gelden nog steeds regels. Het is dan ook belangrijk om vooraf de Coronaregels van het specifieke land te bestuderen.

De e-bike is een stuk zwaarder

Veel campingliefhebbers nemen ook graag hun fiets mee. Niets is fijner om vanaf de camping met de eigen fiets het gebied te verkennen. Veel vakantielanden hebben speciale routes die je met de fiets kunt maken. De e-bike is natuurlijk favoriet. In het buitenland krijg je te maken met hoogteverschillen en dan is trapondersteuning natuurlijk wel zo prettig. Nadeel van een e-bike is echter zijn zware gewicht. Twee e-bikes wegen al snel zo’n 55 kilogram. In de praktijk betekent dat een trekhaak fietsendrager de enige mogelijkheid is om fietsen mee te nemen.

Trekhaak bepaalt draagvermogen

Het draagvermogen van een fietsendrager wordt met name bepaald door de trekhaak. Ook bepalend is het type auto. Een kleine auto met een trekhaak kan maar een beperkt gewicht dragen. Grotere auto’s hebben dikwijls een maximale draagkracht van zo’n 75 kilogram. Elke auto heeft dus een maximaal toelaatbaar gewicht op de trekhaak. Raadpleeg hiervoor de gebruikershandleiding of vraag een advies voor fietsendragers van Dakdragerwinkel.nl. Dan weet je zeker dat je een passende fietsendrager aanschaft en dus veilig de weg op kunt.

Fiets op het dak of achterklep

Fietsendragers zijn er ook in andere vormen zoals een dakdrager of kofferdrager. Ze zijn vooral geschikt voor lichte sport- of racefietsen. Bij een dakdrager dien je de fietsen hoog te tillen en dan telt elke kilogram. Fietsen worden vastgezet met fietsstangen die met voeten op de dakrails of in de deuropening worden bevestigd. Voordeel is dat er geen trekhaak nodig is en geen extra nummerplaat. Wel wordt het rijgedrag beïnvloedt doordat de fietsen wind vangen wat ook zorgt voor enige geluidsoverlast. Reken ook op een extra brandstofverbruik. Ga je met een caravan of camper op vakantie dan zijn er speciale fietsendragers. De dragers kunnen achter op de caravan worden gemonteerd of op de dissel. Ook zijn er speciale binnendragers. De fietsen worden dan in de caravan of camper veilig vastgezet.

aa
Follow us