NederlandDe leukste en mooiste parken van Amsterdam

De leukste en mooiste parken van Amsterdam


Wat zijn de leukste parken om te bezoeken in Amsterdam?

Wie aan Amsterdam denkt, denkt al snel aan coffeeshops, hordes toeristen en winkelstraten zoals de Kalverstraat. Met uitzondering van het Vondelpark, worden de vele parken die onze hoofdstad rijk is vaak over het hoofd gezien door bezoekers aan de stad. Dat is zonde, want Amsterdam telt rond de 50 parken verspreid door de hele stad. Deze zijn altijd mooi onderhouden en bieden vele activiteiten voor jong en oud. In dit artikel zullen een aantal van de leukste en mooiste parken van Amsterdam besproken worden.

Het Westerpark

Dit park in stadsdeel west is één van de populairste hotspots van de stad. Dat is niet zo verwonderlijk, want het Westerpark is verbonden aan de Westerunie en de Westergasfabriek, waar regelmatig leuke evenementen, markten en feesten plaatsvinden. Overdag kun je hier heerlijk genieten van de groene omgeving, om vervolgens in de avond een drankje te doen bij één van de vele trendy cafés of om een dansje te doen in Pacific Parc. Muziek, theater, lekker eten en gezelligheid is hier allemaal te vinden. In juli wordt het terrein van het Westerpark omgetoverd tot waar festivalterrein tijdens Milkshake.

Het Westerpark is eenvoudig te bereiken met de fiets, de auto en met het openbaar vervoer. Er zijn meerdere tram,- en bushaltes rondom het park. Aan de oostzijde ligt het Haarlemmerplein en aan de westzijde ligt het Sloterdijk station.

Het Oosterpark

Stadsdeel Oost van Amsterdam is tegenwoordig een hippe plek met een bruisende en diverse cultuur. Het Oosterpark is één van de twee grotere parken die in dit deel van de stad te vinden zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Vondelpark zijn er hier altijd veel minder bezoekers, waardoor het in het Oosterpark altijd lekker rustig is. Er zijn verschillende monumenten te vinden in het park, zoals De Schreeuw, die gemaakt is ter nagedachtenis van Theo van Gogh. Aan de rand van het park kun je het Tropenmuseum vinden, vanwaar je op het nieuwe terras aan de achterkant uitzicht hebt over het Oosterpark. Ook kun je hier vlakbij in de buurt de dierentuin Artis vinden.

Het Oosterpark is eenvoudig te bereiken. Rondom het park liggen wegen waar trams en bussen om de paar minuten stoppen. Het Muiderpoortstation ligt op steenworp afstand, en dit station is slechts één stop verwijdert van Amsterdam Centraal.

Het Flevopark

Een ander park in stadsdeel Oost is het Flevopark. Een heerlijk rustig park met uitzicht over het Flevomeer. In het midden van het Flevopark kun je een geheime distilleerderij vinden waar unieke jenevers en likeuren gemaakt worden. Na een heerlijk tochtje op de fiets door de prachtige natuurlijke omgeving binnen en rondom het Flevopark, kun je hier jezelf dus trakteren op een smakelijk drankje. Ook vind hier tegenwoordig het hiphopfestival Appelsap plaats, met nationale en internationale artiesten zoals Yung Nelg en Lil Wayne.

Vanaf het Oosterpark kun je het Flevopark binnen een paar minuten bereiken, met de tram, bus of fiets. Maar het is ook mogelijk om tussen de twee parken te lopen, want er is namelijk veel te zien en te doen hiertussen. Bijvoorbeeld de Dappermarkt met allerlei leuke kraampjes die elke dag uitgestald staan. Ook de Javastraat ligt tussen het Flevopark en Oosterpark in. Dit is een hele levendige straat met gezellige cafés en restaurants die zeker niet over het hoofd gezien mogen worden.

Het Vondelpark

Wie in Amsterdam de mooiste parken wilt bezoeken, gaat natuurlijk ook langs het Vondelpark. Dit park ligt in het centrum, vlakbij het Leidse Plein, en is bij de meeste mensen wel bekend. Er valt hier altijd wat te beleven. Of je nou wilt wandelen of fietsen, of gewoon lekker een drankje wilt doen in een groene omgeving, het Vondelpark is altijd een geweldige plek om een middag en avond door te brengen. Voor een drankje of een hapje eten kun je bijvoorbeeld naar het Blauwe Theehuis of de Vondeltuin. In de zomermaanden is er een openluchttheater met dans, cabaret en muziek. Voor een echte underground ervaring kun je eens een avond langsgaan bij de Vondelbunker, een historische plek die tegenwoordig dienst doet als cultureel centrum, en welke te vinden is onder de brug bij de hoofdingang.

Het Vondelpark kent verschillende ingangen aan elke zijde van het park. Deze zijn allemaal uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer of de fiets.

Het Amsterdamse Bos

Voor diegene die wat verder uit de stad willen, is het Amsterdamse Bos de ideale plek. Hier kun je heerlijk fietsen en van de natuur genieten. Het Bos wordt door de gemeente Amsterdam zelf onderhouden. In het midden van het Bos ligt de Bosbaan, waar een roeivereniging zit die regelmatig de Bosbaan heen en weer roeien tijdens wedstrijden. Voor sportievelingen is het mogelijk om een kano te huren zodat het Bos op het water verkent kan worden. Ook kun je in het Amsterdamse Bos het Dachau Monument bezichtigen, een nationaal monument dat is opgericht ter herdenking van de slachtoffers van concentratiekamp Dachau in de tweede wereldoorlog. In de zomer vindt in het Amsterdamse Bos het festival A Day In The Park plaats, met picknicks, kraampjes, muziek en vooral veel gezelligheid in de natuur.

Vanaf het centrum kun je met de fiets binnen een kwartier bij het Amsterdamse Bos zijn. Ook met het openbaar vervoer kun je het Bos op verschillende manieren bereiken. Met de auto is ook geen enkel probleem, vanwege de parkplaats die bij de hoofdingang van het Bos te vinden is.

Tot Slot

Dit waren slechts een aantal van de bekendste parken van Amsterdam. Er zijn nog veel meer mooie parken in de stad te vinden. Het leukste is om deze zelf te ontdekken. Een aantal andere parken die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn: Het Wertheimpark, Het Sarphatipark, Het Sloterpark, Het Amstelpark en het Beatrixpark. Kortom, er is meer groen te vinden in Amsterdam dan je in eerste instantie zou denken. Tijdens het voorjaar en de zomer zijn de mooie parken van Amsterdam de ideale locaties om gezellig je dag door te brengen.

aa
Follow us