NatuurvakantiesDe Loonse en Drunense Duinen: Prachtige natuur én toegankelijk voor de rolstoel of met kinderwagens

De Loonse en Drunense Duinen: Prachtige natuur én toegankelijk voor de rolstoel of met kinderwagens

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is de grootste nog levende zandverstuiving van Europa. Een heerlijk gebied om te wandelen of mountainbiken. Je verwacht het niet maar dit stuifzandgebied is ook zeer goed toegankelijk voor rolstoelen, kinderwagens of elektrische invalidenwagentjes. Speciaal voor deze doelgroep is een verhard rolstoelpad aangelegd. 

Het ontstaan van de duinen

Door de poolwinden in de laatste ijstijd ontstonden in Brabant veel grote dikke gebieden zand. Het natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen ligt op een hoge zandrug. Dit is het meest uitgestrekte stuifzandgebied van West-Europa. Deze Brabantse sahara heeft dertig vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien!

De situatie toen en nu, is niet altijd zo geweest. Lange tijd was het zand namelijk met oerbossen bedekt, tot deze in de veertiende eeuw werden gekapt. Er kwamen uitgestrekte heidevelden voor in de plaats, waar boeren hun vee lieten grazen. Door overbegrazing en plaggen raakte de grond volledig uitgeput en verdween de heide. De wind kreeg weer vat op het zand. Dorpen en akkers kwamen onder het zand te liggen. De opmars van het stuifzand werd gekeerd door dwars op de windrichting bomenrijen te plaatsen.

Uitkijkpunt

Via het verharde wandelpad kun je met rolstoel en kinderwagen het fraaie uitkijkpunt bereiken. Vanaf dit uitkijkpunt heb je overzicht over de het volledige gebied en kun je de grote open vlakte aanschouwen. Dit uitkijkpunt is slechts 5 tot 10 minuten lopen vanaf het startpunt.

Startpunt locatie

Het startpunt van dit wandelpad is de gelegen aan de gratis parkeerplaats bij Café-Restaurant Landgoed Bosch & Duin. De adresgegevens: Schoorstraat 50, 5071 RC Udenhout. Let op, de meeste navigatiesystemen herkennen nummer 50 niet, probeer dan nummer 48 . 

Honden 

Lekker wandelen met de hond mag overal in de Loonse en Drunense Duinen, mits de hond aangelijnd is. Uw hond los laten lopen mag alleen op de volgende twee plaatsen:

  • De hondenloslooproute, 4 km. Volg vanaf de parkeerplaats bij de IJsbaan in Kaatsheuvel de blauwe paaltjes.
  • Het hondenlosloopgebied, dit is gelegen bij Cafe Restaurant Bosch en Duin.
aa
Follow us