BezienswaardighedenDe meest bezochte museums van Amsterdam

De meest bezochte museums van Amsterdam

Ga je graag naar een museum? Dan is een weekendje Amsterdam de trip voor jou. Amsterdam heeft meer dan 400 museums. Wij maakten voor u een lijst van de meest bezochte museums van Amsterdam. 

1. Van Gogh Museum

De meeste bezoekers gaan naar het Van Gogh Museum in Amsterdam en wel zo’n 1,480.000! Hiermee staat het museum op de dertigste plaats van meest bezochte musea wereldwijd. In een gebouw van Rietveld, met een aangebouwd tentoonstellingsdeel van de Japanse architect Kisho Kurokawa, zijn werken van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten uit het einde van de 19e eeuw te zien. Beroemd zijn ‘De aardappeleters’ – Museum Kroller-Muller heeft er ook een – ‘De zonnebloemen’ en ‘De kamer van Vincent’. Nu het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum weer open zijn is het de vraag of het Van Gogh Museum de grootste lieveling onder de museumgangers blijft.

2. Anne Frankhuis

Het zijn vooral buitenlandse toeristen die het Anne Frankhuis bezoeken. Afgelopen jaar waren dat er iets meer dan een miljoen die het achterhuis wilden bezichtigen waar Anne Frank met haar familie zat ondergedoken tijdens WOII en waar zij haar dagboek schreef. De nieuwbouw van architectenbureau Benthem Crouwel zorgt voor de opvang. Hiervandaan kun je de opening achter de boekenkast zien, Annes bureautje en de plaatjes die zij op de muur van haar slaapkamertje plakte.

3. Rijksmuseum

Op de derde plaats staat het onlangs gerenoveerde Rijksmuseum met bijna een miljoen bezoekers. Lang was het museum dicht – op een zijvleugel met topstukken na – maar nu kan er volop genoten worden van de gerestaureerde decoraties van architect Cuypers, de hernieuwde opstelling van schilderijen in combinatie met andere kunstobjecten uit eenzelfde periode en de binnenhoven van architecten Cruz y Ortiz. De eerste maand na de heropening in april 2013 bezocht het recordaantal van ruim 300.000 bezoekers al het nieuwe Rijksmuseum.

4. Hermitage

Ook de top 4-musea bevinden zich in Amsterdam. Naar de Hermitage komen gemiddeld 570.000 belangstellenden. Het museum, een dependance van de grote Hermitage in St.-Petersburg, bevindt zich in de Amstelhof, een voormalig verpleeghuis uit de 17e eeuw. Hier worden topstukken uit de grote Hermitage in tijdelijke tentoonstellingen getoond. Een unieke kans dus om jezelf een ritje naar Rusland te besparen. In dit museum is veel aandacht voor educatie, met name voor de kinderen.

5. NEMO

Terug in Amsterdam zien we NEMO met 520.000 bezoekers. NEMO is een echt doe-museum voor technologie en wetenschap, leuk voor jong en oud. Je kunt hier namelijk allemaal proefjes doen op het gebied van natuur- en scheikunde, biologie en technologie. Het gebouw uit 1997 is van de hand van Renzo Piano, die ook het Centre Pompidou in Parijs mede heeft ontworpen. De vorm is gespiegeld aan de grond en stelt de ingang van de IJtunnel voor waarop het gebouw rust. Als het mooi weer is kun je gratis op het enorme dakterras van de zon genieten.

aa
Follow us