HikenHoe maak je de beste vakantiefoto’s?

Hoe maak je de beste vakantiefoto’s?

Als je op vakantie gaat dan neem je natuurlijk graag alle mooie herinneringen mee naar huis. Het opslaan van deze herinneringen doen de meeste mensen door foto’s te maken. Het is belangrijk dat deze foto’s van goede kwaliteit zijn. Het zou immers zonde zijn als je eenmaal thuis tot de conclusie moet komen dat de foto’s niet zijn uitgepakt zoals je had gehoopt. Daarom vind je hieronder een aantal relevante aspecten die je gaan helpen om je vakantiefoto’s naar een hoger niveau te tillen.

Telefoon of camera?

Veel mensen zijn geneigd om de koop van een goede camera achterwege te laten, omdat ze van mening zijn dat telefoons tegenwoordig foto’s maken die de kwaliteit van een camera evenaren. Nu is het zeker zo dat telefoons goede foto’s maken, maar deze komen niet in de buurt van een goede camera. Zo zullen de foto’s er op de telefoon zelf goed uitzien, maar zullen ze er minder mooi uitzien op bijvoorbeeld een computer. Ga je voor goede vakantiefoto’s, dan is het dus zeker aan te raden om een echte camera aan te schaffen.

Belichting

Vraag je een fotograaf wat een goede foto nou daadwerkelijk goed maakt, dan zal hij waarschijnlijk beginnen over de belichting. Het is erg belangrijk dat je bij het maken van een foto rekening houdt met de belichting. Maak bijvoorbeeld geen foto’s bij tegenlicht en stel je camera goed in wanneer je dit toch wil doen (bijvoorbeeld bij een zonsondergang). Pak je het wat professioneler aan en wil je alle foto’s achteraf bewerken in een bewerkingsprogramma? Schiet een foto dan liever te donker dan te licht. Een overbelichte witte lucht zal je bijvoorbeeld nooit meer blauw kunnen maken, terwijl je een te donkere kamer met gemak weer lichter kunt maken.

Zoom niet te veel

Als je een camera hebt met een digitale zoom, dan gaat zoomen ten koste van de kwaliteit. Het is sterk af te raden om veel te zoomen met een digitale zoom, omdat de kwaliteit daarmee erg zal dalen. Heb je een cameralens met een optische zoom, dan gaat het zoomen niet zozeer ten koste van de kwaliteit. Weet dus goed met wat voor cameralens je te maken hebt. Heb je geen idee wat voor lens je hebt? Kijk dan naar de lens zelf terwijl je aan het zoomen bent. Beweegt de lens fysiek? Dan betreft het een optische zoom. Als de lens niet fysiek beweegt, is de kans groot dat het een digitale zoom betreft.

Let op het bestandsformaat

Bijna alle telefoons en camera’s schieten standaard in .JPEG formaat. Het voordeel hiervan is dat de fotokwaliteit prima is en dat de bestanden relatief klein worden. Ga je echter voor maximale kwaliteit, kies dan voor het bestandsformaat RAW. De bestanden zijn vrij groot, maar RAW kent één groot voordeel. Bij het maken van de foto worden heel veel gegevens opgeslagen met betrekking tot het beeld. RAW foto’s kun je hierdoor goed bewerken, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Met RAW maakt het dus niet heel veel uit als je een foto te donker of te licht schiet.

aa
Follow us