Zomer vakantieLeren surfen met deze handige tips.

Leren surfen met deze handige tips.

Tips voor de beginnende surfer

Surfen is een van de mooie dingen in het leven. Er zijn maar een paar andere sensaties die in de buurt komen van het gevoel dat je krijgt wanneer je je op het water begeeft, terwijl de golven onder de weg rollen. Liggend op je surfplank met de gehele oceaan voor je uitgestrekt. Zelfs als je de helft van de golven mist en je de andere kwart van de golven op je hoofd beland, is het gevoel als je uiteindelijk een golf pakt, opstaat en aan het surfen raakt, onbeschrijfelijk. Zwaar werk? Oh zeker. Is het ‘t waard? Absoluut!

Natuurlijk kan het als je een beginner bent moeilijk zijn om te begrijpen wat je moet verwachten. Zorg ervoor dat je als groentje een goede coach vindt die je één of twee uur de juiste surf houdingen kan laten zien, op jouw veiligheid past en je de essentiële technieken kan leren waarop je de rest van je surfende leven kan teren.

Tot die tijd geven we je een aantal tips wat je als beginnend surfer kunt verwachten. Hier komen een aantal surf tips voor beginners zodat je er zin in krijgt erop uit te gaan en je eerste golven te vangen!

Leer een beetje surf etiquette voordat je begint

Zoals bij veel dingen in het leven, is er een bepaalde etiquette die komt kijken bij de surflijn. Met ‘the line-up’ wordt alle mensen bedoeld met planken en wetsuits die in het water proberen de golven te pakken. Als je andere mensen niet op de zenuwen wilt werken dan zijn er paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je erop uit gaat.

Eén van de belangrijkste surfregels is dat je nooit je surfplank loslaat. Dit kan namelijk gevaarlijk voor jezelf en de anderen worden als deze van je afdrijft. Natuurlijk zit de surfplank met een lus aan je been vast, dus dit gaat natuurlijk geen probleem zijn.

Als je er op uit peddelt, let dan op of er surfers zijn die aan het surfen zijn op de golf die net wilt pakken. Ga, als het lukt, na de break en niet er doorheen. Let er in de basis gewoon op dat je niemand in de weg zit, dat kan namelijk slecht aflopen voor je.

Recht van weg speelt ook een rol in de surf etiquette. De persoon die zich het meest dichtbij de break begeeft, krijgt het recht op de golf. Maar ook hier is het zo, dat je hiermee als beginner nog niet vaak te maken mee zult krijgen. Blijf in de gaten houden dat je niet per ongeluk voordringt of iemands golf “steelt”.

Dat gezegd hebbende, wees niet bang! Mensen zijn over het algemeen vriendelijk en surfen op een beginnersniveau is nou niet bepaald een chique sport. Deze ongeschreven regels zijn makkelijk op te volgen en spreken nogal voor zich. Als je een goede instructeur hebt, zal deze je goed in het water houden.

Wees niet teleurgesteld als het lang duurt voordat je je eerste golf pakt.

Surfen is een van die sporten die bedrieglijk moeilijk is. Dit komt voor het grootste deel omdat het er op tv allemaal bijzonder makkelijk uitziet. Voor een beginnend surfer is surfen een stuk lastiger. Eerst moet je leren de juiste positie te vinden op je plank om een golf te pakken. Dan moet je proberen deze te pakken. En zelfs wanneer dit gelukt is, is het nog niet over. Je zult moeten proberen om op de plank te gaan staan en je balans vast te houden. Als je er handigheid in krijgt om golven te pakken en op te staan, komt de kunst van draaien om de hoek kijken waarbij je een kortere plank gebruikt. Vooruitgang stopt dus niet! Dit is zeker iets om in je gedachten te houden wanneer je blijft worstelen met op je plank te komen.

Wetsuits zijn heilig

Je zou wel eens een hekel kunnen krijgen aan je wetsuit, de eerste keer dat je hem aantrekt. Je zult hem hoogstwaarschijnlijk de eerste keer ook nog eens verkeerd aantrekken. Misschien had je een romantische beeld van jezelf in een bikini of surfshorts over de golven rollend op Hawaii maar als je instructeur een wetsuit voorstelt, pak deze dan met beide handen aan! Als je in koudere wateren surft is een wetsuit onmisbaar. Niet alleen zal de wetsuit je warm houden en je in staat houden om door te blijven gaan met surfen, je suit beschermt je ook. Mocht je tussen bijvoorbeeld de kwallen surfen, zal de wetsuit je beschermen.

aa
Follow us