Actieve vakantiesMount Everest: Geniet maar beklim met mate

Mount Everest: Geniet maar beklim met mate

Voor velen is het beklimmen van de hoogste berg ter wereld een droom of zelfs een utopie. Met zijn 8850 meter bewijst de Mount Everest al jarenlang een zware kluif te zijn voor veel bergbeklimmers. Sinds 1953, toen Edmund Percival Hillary en Tensing Norgay voor het eerst succesvol Everest beklommen, zijn er al tientallen klimmers omgekomen tijdens hun poging om de top van de Mount Everest te bereiken. Zo zijn er in 1996 8 klimmers omgekomen toen het weer op de berg plotseling omsloeg en in April 2014 zijn er minstens twaalf mensen omgekomen door een lawine.  

Kijk voor meer verhalen over Mount Everest, gefaalde klimexpedities en succesverhalen in onze webshop

Nieuwe regels

De Nepalese overheid overweegt nu om nieuwe leeftijdsbeperkingen en fitnesseisen in te voeren voor de mensen die van plan zijn Mount Everest te beklimmen. Dit omdat er de afgelopen jaren steeds meer klimmers in de problemen zijn gekomen tijdens hun poging. Zo willen ze de minimumleeftijd van 16 naar 18 opschroeven en de maximumleeftijd van 75 handhaven. Daarnaast wordt het voor mensen met een handicap verboden om de top van Mount Everest te bereiken. Buurland China heeft al leeftijdsrestricties ingevoerd, namelijk minimumleeftijd 18 jaar en maximumleeftijd 60 jaar. 

Everest Expedities

Jaarlijks verdient Nepal miljoenen dollars met het uitdelen van vergunningen die nodig zijn om Everest te beklimmen. Sinds de jaren 50 is het aantal expedities naar de top explosief gestegen. Honderden bergbeklimmers – variërend van ’s werelds meest ervaren bergbeklimmers tot relatief onervaren nieuwelingen wagen ieder jaar weer een poging tijdens dure, goed begeleide tochten – georganiseerd door commerciële bedrijven. Beginnende klimmers worden begeleid door ervaren sherpa’s, maar hun onervarenheid vormt voor zowel de klimmer als de Sherpa een verhoogd risico.

De voorzitter van de Nepal Mountaineering Association, Ang Tshering Sherpa, heeft gezegd de leeftijdsbeperkingen te verwelkomen, maar voegde eraan toe dat de regering hem nog niet formeel had gesproken over de nieuwe regels.

aa
Follow us