Kan je zonder milieusticker naar Frankrijk?
Miljoenen Nederlanders trekken jaarlijks naar het zonnige zuiden. Frankrijk is met 4 tot 5 miljoen bezoekers per jaar een zeer fameus vakantiegebied voor mensen die de zon op zoeken in de zomer of voor een actieve skivakantie in de winterperiode. Ook stedentripjes naar grote steden zoals Parijs, Lille, Lyon en Marseille zijn zeer geliefd onder de Hollanders. Wat veel reizigers vergeten als ze met de auto naar Frankrijk af reizen is dat ze een milieusticker nodig hebben in bepaalde delen van Frankrijk. Want zonder milieusticker kom je een milieuzone niet in. Dit geldt ook voor een elektrische auto. Daarom geeft dit artikel weer wat u beslist moet weten als over de Milieusticker Frankrijk. Het gaat in op waarom deze milieuzones er zijn, voor wie ze van toepassing zijn, en waar je de milieuzones kan vinden.
Waarvoor dient de milieusticker Frankrijk?
Het doel van de milieusticker is dat de regering in Frankrijk de controle heeft over de luchtkwaliteit in gebieden waar dat noodzakelijk wordt geacht. De ecovignet Frankrijk stelt sinds de invoering van de wet Crit’Air de plaatselijke overheid in staat om vervuilende voertuigen te weren uit aangewezen milieuzones. Door een milieusticker verplicht te stellen staan voertuigen die niet voldoen aan de gestelde EURO-eisen, en daarom niet in aanmerking komen voor een sticker, vrijwel direct buiten spel. Deze voertuigen worden op deze manier geweerd uit milieugebieden.
In welke plaatsen heb je een Vignet Frankrijk nodig?
Parijs introduceerde in 2016 de allereerste permanente milieuzone. Tot op heden komen er jaarlijks vele permanente milieuzones bij. De permanente milieuzones betreffen veelal binnenstedelijke dichtbevolkte gebieden. Zo zijn er recentelijk nog verschillende milieuzones toegevoegd. Populaire vakantieoorden als Marseille, Nice, Toulouse, Montpellier en Saint-Étienne hebben in 2022 een milieuzones ingevoerd. De steden Lyon, Parijs, Grenoble, Straatsburg, Reims en Rouen kenden al een permanente milieuzone. Op al deze populaire vakantiebestemmingen doe je er dus verstandig aan om een milieusticker te hebben.
Los van de permanente milieuzones worden er in Frankrijk ook steeds meer tijdelijke zones geïntroduceerd. In deze tijdelijke zones is een milieuvignet alleen verplicht bij een bepaald niveau van luchtvervuiling. De aankondiging van een tijdelijke milieuzone kan abrupt gebeuren. In een actieve milieuzone worden vaak auto’s met Crit’air vignet 4 of 5 geweigerd. Bij een hogere mate van vervuiling worden soms ook voertuigen met een vignet Frankrijk categorie 3 en/of 2 geweigerd.
Wat is wel te betreden zonder Vignet Frankrijk?
De drukbezochte buitenringen van Parijs (A86 en haar toegangswegen) zijn te betreden zonder milieusticker. Ook de drukke Boulevard Phéripérique Nord en de Boulevard Phéripérique Laurent Bonnevay rondom Lyon zijn toegankelijk zonder milieusticker. Gelukkig is de welbekende Route du Soleil (A6, A7, A42 en haar bijbehorende verbindingswegen) ook te betreden zonder Vignet Frankrijk. Deze Route du Soleil is de meest gebruikte route voor Nederlanders onderweg naar Zuid-Frankijk.
Welke soorten Crit’air Vignet zijn er?
De Crit’Air Vignet kent 6 verschillende kleuren. De kleuren worden gerangschikt van minst vervuilend naar meest vervuilend. Er is de groene, paarse, gele, oranje, rode en grijze vignet Frankrijk.
De groene Vignet is voor elektrische en waterstof voertuigen. De paarse ecovignet is voor lpg-auto’s en benzine voertuigen met een Euro 5 en 6 classificering. De gele kleur milieuvignet Frankrijk krijgen benzine Euro 4 voertuigen en diesel euro 5 en 6 voertuigen. De oranje kleur Crit’air vignet is voor benzine Euro 2 en 3 en diesel Euro 4 voertuigen. Het rode ecovignet is voor dieselmotoren met Euro 4. De grijze milieusticker is voor dieselmotoren met Euro 2. Alle voertuigen geregistreerd voor het jaar 1997 komen helemaal niet voor een milieusticker in aanmerking.
Een milieusticker Frankrijk aanvragen
Het vignet is alleen online aan te vragen bij het Ministère de la Transition Écologique et de La Cohésion des Territoires. Het vignet is nadrukkelijk niet te verkrijgbaar bij de ANWB-Winkel of aan de grens gesitueerde tankstation. Het is dus zaak dat je dit al in Nederland regelt. Let wel op, de aanvraagprocedure via de officiële website https://www.certificat-air.gouv.fr/ is voor velen vanwege de Franse taal in combinatie met alle voertuigtermen een lastige job. Daarbovenop komt nog eens dat afrekenen met een creditcard dient te geschieden maar niet iedereen een creditcard tot zijn of haar beschikking heeft.
Gelukkig kan je bij https://www.vignetnodig.nl/# tegen een kleine meerprijs binnen 1 minuut in de Nederlandse taal je Vignet Frankrijk bestellen en afrekenen met beveiligde betaalmethoden zoals IDeal of PayPal. Bij bestelling krijg je binnen 48 uur een geldig bestelbewijs waar je al mee op reis kan.