Actieve vakantiesWandel of hike vakantie; hoe en wat?

Wandel of hike vakantie; hoe en wat?

Veel mensen houden ervan om lekker in de natuur een avontuurlijke wandeling te maken. Daarnaast is hiken een hipe, waarbij je een lange afstandswandeling maakt op onverharde paden en meestal in de bergen. Wat is er dan leuker dan een echte wandel- of hike vakantie? Hierbij ga je naar een bestemming die deze activiteit volledig ondersteunt en van waaruit je gemakkelijk diverse routes kunt bewandelen. Wat houdt een wandel- of hike vakantie precies in? Welke benodigdheden zijn hiervoor vereist? En welke bestemmingen zijn geschikt voor dit doeleinde?

Wat is een wandel- of hike vakantie?

Wanneer je op een wandel- of hike vakantie gaat, ben je op zoek naar een bestemming waar je volop door de omgeving kunt struinen. Je kunt uiteraard op elke vakantie gaan wandelen, maar een speciale vakantie die hierop is ingericht, gaat net iets verder. Zo overnacht je vaak in bijzondere accommodaties en is het gebied gevuld met paden die je kunt begaan voor een spannende tocht. Veelal gaat een wandel- of hike vakantie gepaard met kamperen in een tent of in een huisje. Er zijn ook veel van dit soort vakanties waarbij je gaat trekken van de ene plek naar de andere plek.

Engelstaligen gebruiken hierbij twee verschillende termen; “walking” en “hiking”. Er zit een verschil in de betekenis van deze termen:

  • Walking betekent dat je over een eenvoudig en vlak pad loopt, zonder dat er veel hindernissen aanwezig zijn. Het pad is vaak verhard of van zand.
  • Hiking houdt in dat je van een lager naar een hoger niveau loopt. Dit vergt meer inspanning en je bewandelt vaak een natuurpad in het bos of in de bergen. Deze paden zijn moeilijker begaanbaar.

Voor wie is een wandel- of hike vakantie geschikt?

Wanneer je avontuurlijk de omgeving van een bepaalde bestemming wilt ontdekken, is een wandel- of hike vakantie erg geschikt voor jou. Je kunt hierbij zeer diverse reizen maken met allerlei soorten gezelschappen. Wellicht heb jij een vriendengroep met dezelfde interesse of ga je graag met je familie? Ook zijn er veel vakanties gericht op wandelen en hiken die geschikt zijn voor met honden. Daarnaast kun je ook alleen op zo’n vakantie gaan.

Wat neem je mee op wandel- of hike vakantie?

Aangezien wandelen in andere omstandigheden wordt uitgevoerd dan hiken, is er ook een verschil in de spullen die je ervoor moet meenemen.

Wandelvakantie; wat heb je nodig?

Wanneer je gaat wandelen, ga je dus vooral op vlakke, verharde paden lopen. Hiervoor is het belangrijk dat je goede wandelschoenen hebt, waar je lang op kunt lopen. Ook heb je een grote rugzak nodig waar al je spullen in passen, zeker wanneer je van de ene naar de andere plek gaat trekken. Daarnaast is het verstandig om een fleecevest en diverse T-shirts in te pakken. Het is fijn als deze van een ademende, sneldrogende stof zijn gemaakt. Als broek is een trekkingbroek met afritsbare pijpen een aanrader. Pak tevens een goede regenjas en -broek in voor als er onderweg neerslag valt. Aan de andere kant heb je zonnebrand nodig wanneer de zon hevig schijnt.

Tijdens een wandelvakantie wordt er vaak gekampeerd, waardoor je ook een tent en alle benodigdheden daarvoor moet meenemen. Denk aan haringen, een hamer en een slaapzak. Voor onderweg moet je voldoende eten en drinken tot je beschikking hebben, zoals energierepen, isotone drankjes en nootjes. Wil je ook koken tijdens jouw tocht? Dan zal je hier ook de nodige spullen voor moeten meebrengen.

Hike vakantie; wat heb je nodig?

Voor een hike vakanties heb je grotendeels dezelfde spullen nodig als voor een wandelvakantie. Wanneer je gaat trekken, heb je eveneens spullen nodig voor een overnachting en een tent met kookgereedschap. Daarnaast moet je de juiste kleding aanschaffen en een grote rugzak waar alles in past. Zo is het verstandig om stevige bergschoenen te kopen met een harde zool. Hierdoor heb je meer grip in de bergen en bossen bij steile routes.

De keuze voor een schoen hangt ook af van het seizoen, de type wandeling en de ondergrond waar je op gaat lopen. Als je geen traditionele wandelschoenen wilt kopen, dan kun je ook kiezen voor trailrunning schoenen. Deze zijn geschikt voor diverse soorten terreinen en ondergronden en ze zijn veel lichter dan normale wandelschoenen.

Welke bestemmingen zijn hier geschikt voor?

Onvergetelijke wandelbestemmingen

Voor een ontspannen wandelvakantie is één van de volgende drie bestemmingen een aanrader:

  • 1. Sao Miguel in de Azoren in Portugal. Dit eiland is een paradijs vol natuur en vele verschillende wandelroutes. Wandel bijvoorbeeld langs een vulkanisch meer of juist door de jungle-achtige bossen.
  • 2. Hoge Tatra in Slowakije. Wie een budgetreis zoekt, kan een bezoekje brengen aan dit gebied, waar het rustig is en je de mooie gebergtes kunt bewonderen. Het ligt aan de grens met Polen en je kunt er wandelingen langs bergen en meren maken.
  • 3. Julische Alpen in Slovenië. Je kunt hier heerlijk wandelen langs het meer van Bohinj in de Julische Alpen, wat grenst aan het Triglav National Park. De wandelpaden variëren in lengte en zwaarte.

Unieke wandelbestemmingen

Voor de echte hikers zijn de volgende drie bestemmingen een unieke ervaring:

  • Berenroute in Nationaal Park Oulanka in Finland. Deze beroemde route ligt in Fins Lapland tegen Rusland aan. De hele trail is 80 kilometer lang en je kunt gebruikmaken van gratis trekkershutten en schuilplaatsen.
  • Lake Antermoia in de Dolomieten in Italië. Dit gebied ligt in het noorden van Italië en is mooi en rustig. Er zijn meerdaagse huttentochten te volgen, waarbij je steile en ijzige paden moet trotseren.
  • Boheems Paradijs in Tsjechië. Dit paradijs van 700 vierkante meter groot staat vol met kastelen, rivieren, sprookjesbossen, vulkanen en zandrotsen. Het gebied is erg divers en in 2005 is het opgenomen in de geologische parken van Unesco.
aa
Follow us